"Yoga is a dance between surrender and control"


Joel Kramer

GROEPSLESSEN

Pilates


𝑷𝒊𝒍𝒂𝒕𝒆𝒔 is een workout methode die begin 20e eeuw is ontwikkeld door 𝑱𝒐𝒔𝒆𝒑𝒉 𝑷𝒊𝒍𝒂𝒕𝒆𝒔 onder de naam Contrology. Traditioneel ging je in zijn gym trainen op zijn eigen ontwikkelde toestellen waarvan de Reformer één van de bekendste is. De oefeningen op de mat, zoals we de Pilatesles nu kennen, waren eigenlijk huiswerk. De 𝒂𝒖𝒕𝒉𝒆𝒏𝒕𝒊𝒆𝒌𝒆 𝒐𝒆𝒇𝒆𝒏𝒊𝒏𝒈𝒆𝒏 op de mat hebben dus zeer grote gelijkenissen met de oefeningen op de toestellen met het verschil dat je op de mat zelf moet leren voelen.


We werken steeds vanuit onze core, die door Joseph het Powerhouse werd genoemd, aan het 𝒗𝒆𝒓𝒍𝒆𝒏𝒈𝒆𝒏 𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒔𝒕𝒆𝒓𝒌𝒆𝒏 𝒗𝒂𝒏 𝒐𝒏𝒛𝒆 𝒅𝒊𝒆𝒑𝒆𝒓𝒍𝒊𝒈𝒈𝒆𝒏𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒊𝒆𝒓𝒆𝒏.


Ook ademhaling is een belangrijk onderdeel tijdens deze les. '𝑨𝒃𝒐𝒗𝒆 𝒂𝒍𝒍, 𝒍𝒆𝒂𝒓𝒏 𝒉𝒐𝒘 𝒕𝒐 𝒃𝒓𝒆𝒂𝒕𝒉𝒆 𝒄𝒐𝒓𝒓𝒆𝒄𝒕𝒍𝒚' is dan ook één van zijn bekendste quotes.


De lessen zijn 𝒐𝒑𝒆𝒏 𝒍𝒆𝒗𝒆𝒍, d.w.z. dat we verschillende opties geven om de oefeningen meer intensief of juist minder intensief te maken.

Hatha yoga


𝑯𝒂𝒕𝒉𝒂 𝒚𝒐𝒈𝒂 wordt aanzien als de basis van alle yogavormen en is meteen ook de meest toegankelijke. Het is een combinatie van yin & yang. We wisselen intensievere houdingen af met ontspanning, om zo een mooie balans te creeren. Tijdens deze les versterken en versoepelen we onze spieren, tijdens de houdingen activeren we namelijk onze spieren.


We starten de les steevast met ademhalingsoefeningen (𝒑𝒓𝒂𝒏𝒂𝒚𝒂𝒎𝒂) om tot rust te komen. Hierna warmen we ons lichaam op met de 𝒛𝒐𝒏𝒏𝒆𝒈𝒓𝒐𝒆𝒕, tevens ook het lievelingsonderdeel van mezelf. Daarna starten we met de houdingen (𝒂𝒔𝒂𝒏𝒂'𝒔). Deze voeren we losstaand van elkaar uit en houden we 30 tot 60 seconden aan. Afsluiten doen we steeds met een 𝒆𝒊𝒏𝒅𝒐𝒏𝒕𝒔𝒑𝒂𝒏𝒏𝒊𝒏𝒈, zodat je daarna helemaal zen terug naar huis kan.


Yin yoga


Yin yoga is gericht op het 𝒗𝒆𝒓𝒔𝒕𝒆𝒓𝒌𝒆𝒏 𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒔𝒐𝒆𝒑𝒆𝒍𝒆𝒏 𝒗𝒂𝒏 𝒋𝒆 𝒃𝒊𝒏𝒅𝒘𝒆𝒆𝒇𝒔𝒆𝒍 (fascia) en gewrichten.  We rekken dieperliggend bindweefsel en maken het bekkengebied los. Hierdoor krijg je opnieuw meer ruimte om soepeler te bewegen. Het openen van deze dieperliggende structuren zorgt voor 𝒂𝒂𝒏𝒗𝒐𝒆𝒓 𝒗𝒂𝒏 𝒗𝒐𝒆𝒅𝒊𝒏𝒈 𝒆𝒏 𝒂𝒇𝒗𝒐𝒆𝒓 𝒗𝒂𝒏 𝒂𝒇𝒗𝒂𝒍𝒔𝒕𝒐𝒇𝒇𝒆𝒏. Het stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam.


Je blijft 3-5 min in dezelfde houding waarbij je je spieren zoveel mogelijk probeert los te laten. We gebruiken verschillende props zoals bolster, blokken ... zodat je in een comfortabele houding ligt of zit, want in deze vorm zijn bijna geen staande houdingen.


Regelmatig werken we het bindweefsel (fascia) los dmv ballen, ook wel myoyin of fascia release genaamd.


Breathe, Release & Restore


Wordt alles jou soms even teveel?  Heb jij nood aan een moment waarin de focus helemaal op jezelf is?

Dan is 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒕𝒉𝒆, 𝑹𝒆𝒍𝒆𝒂𝒔𝒆 & 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒐𝒓𝒆 misschien wel iets voor jou.


Een traject van 8 lessen


  • waarin we de focus leggen op 𝒃𝒆𝒘𝒖𝒔𝒕𝒛𝒊𝒋𝒏 d.m.v. ademhalingsoefeningen en journaling.


  • waarin we 𝒍𝒐𝒔𝒍𝒂𝒕𝒆𝒏 door meditatie, fascia release oefeningen en yoga nidra.


  • waarin we 𝒉𝒆𝒓𝒔𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆𝒏 met affirmaties en yin yoga.