"Yoga is a dance between surrender and control"


Joel Kramer

GROEPSLESSEN

Pilates


Pilates is een workout methode die begin 20e eeuw is ontwikkeld door Joseph Pilates onder de naam Contrology. Traditioneel ging je in zijn gym trainen op zijn eigen ontwikkelde toestellen waarvan de Reformer één van de bekendste is. De oefeningen op de mat, zoals we de Pilatesles nu kennen, waren eigenlijk huiswerk. De autenthieke oefeningen op de mat hebben dus zeer grote gelijkenissen met de oefeningen op de toestellen met het verschil dat je op de mat zelf moet leren voelen.


We werken steeds vanuit onze core, die door Joseph het Powerhouse werd genoemd, aan het verlengen en versterken van onze dieperliggende spieren.


Ook ademhaling is een belangrijk onderdeel tijdens deze les. 'Above all, learn how to breathe correctly' is dan ook één van zijn bekendste quotes.


De lessen zijn open level, d.w.z. dat we verschillende opties geven om de oefeningen meer intensief of juist minder intensief te maken.


Hatha yoga


Hatha yoga wordt aanzien als de basis van alle yogavormen en is meteen ook de meest toegankelijke. Het is een combinatie van yin & yang. We wisselen intensievere houdingen af met ontspanning, om zo een mooie balans te creeren. Tijdens deze les versterken en versoepelen we onze spieren, tijdens de houdingen activeren we namelijk onze spieren.


We starten de les steevast met ademhalingsoefeningen (pranayama) om tot rust te komen. Hierna warmen we ons lichaam op met de zonnegroet, tevens ook het lievelingsonderdeel van mezelf. Daarna starten we met de houdingen (asana's). Deze voeren we losstaand van elkaar uit en houden we 30 tot 60 seconden aan. Afsluiten doen we steeds met een eindontspanning, zodat je daarna helemaal zen terug naar huis kan.

Yin yoga


Yin yoga is gericht op het versterken en versoepelen van je bindweefsel (fascia) en gewrichten.  We rekken dieperliggend bindweefsel en maken het bekkengebied los. Hierdoor krijg je opnieuw meer ruimte om soepeler te bewegen. Het openen van deze dieperliggende structuren zorgt voor aanvoer van  voeding en afvoer van afvalstoffen. Het stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam.


Je blijft 3-5 min in dezelfde houding waarbij je je spieren zoveel mogelijk probeert los te laten. We gebruiken verschillende props zoals bolster, blokken ... zodat je in een comfortabele houding ligt of zit, want in deze vorm zijn bijna geen staande houdingen.


Regelmatig werken we het bindweefsel (fascia) los dmv ballen, ook wel myoyin of fascia release genaamd.


Breathe, Release & Restore


Wordt alles jou soms even teveel?  Heb jij nood aan een moment waarin de focus helemaal op jezelf is?

Dan is Breathe, Release & Restore misschien wel iets voor jou.


Een traject van 8 lessen


  • waarin we de focus leggen op bewustzijn d.m.v. ademhalingsoefeningen en journaling. 


  • waarin we loslaten door meditatie, fascia release oefeningen, yoga nidra en Liquid Breath.


  • waarin we herstellen met affirmaties en yin yoga.